24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 23 Април, 2013

  Канада предотврати атентат срещу влак „вдъхновен от Ал Кайда“

  Заподозрените са искали да атакуват „определен маршрут, но не и определен влак“, казват канадските власти. Снимка: „АвераджДжо“

  Двама заподозрени терористи, Чихеб Есегхаиер (30) и Раед Ясер (35), бяха арестувани в Монреал и Торонто, заявиха Канадските власти на пресконференция в понеделник. 

  Власти на Канада казват, че двама души са арестувани и обвинени при заговор за извършване на атака „вдъхновена от Ал Кайда“ срещу пътнически влак.

  Те са планирали да дерайлират пътнически влак на канадския железопътен оператор „VIA“ около Торонто. Не е ясно точно кога те са смятали да извършат атаката. Заподозрените ще се явят в съд във вторник.

  Възможна връзка с Иран

  Кралската канадска конна полиция („RCMP“) заяви, че операцията по наблюдение, която е довела до арестуването на двамата заподозрени, е „резултат на обширни съвместни усилия”.

  Те казаха, че двамата мъже не са канадски граждани и че те са били подкрепени от „Ал Кайда елементи в Иран“, но нямат доказателства за държавно спонсорство от страна на Техеран.

  Техният план е бил да дерайлират влак и да „убият и наранят хора“, добавят властите. Говорител на полицията заяви, че двамата мъже са искали да атакуват „определен маршрут, но не и определен влак“.

  В същото време, Кралската канадска конна полиция смята, че атентатът е бил в етап на планиране и че „не е имало непосредствена заплаха за широката публика“.

  Канадската решимост изпраща силно послание до терористите

  „Всяко арестуване на терористично лице от [канадските власти] безпорно изпраща послание и илюстрира нашата силна решимост да изкореним терористичните заплахи срещу канадците и нашите съюзници“, каза Помощник-комисар Джеймс Мализиа.

  Кралската канадска конна полиция също каза, че агенти на ФБР от САЩ са участвали в операцията срещу терористите.

  Властите подчертават, че не е имало пряка връзка между тази група и атентатите при Бостънския маратон миналата седмица,  Асошиейтед прес цитира информация от американското министерство на правосъдието.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.