24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 7 Март, 2013

  Азербайджан иска да забрани руските имена

  Деца играят навън в училище в област Абшерон, Азербайджан. Правителството иска да забрани руско-звучащите имена. Снимка: „Allison Kwesell / World Bank Photo Collection“

  Правителството на Азербайджан иска да забрани руско-звучащите имена, защото Комисията по Терминология на страната е изразила загриженост за имена, които не звучат азерски.

  Имената, които могат да бъдат дадени на ново-родени деца в Азербайджан може скоро да бъдат строго контролирани от държавните органи, като руско-звучащите имена, т.е. имена като Петър или Мария, ще бъдат забранени.

  “Руски имена като Мария, Екатерина, Оля или Аля няма да бъдат разрешени”, каза Саяали Садигова, заместник-ръководител на комисията.

  Г-жа Садигова заяви, че руските имена, дори ако те не са технически с руска етимология, са от особено значение за комисията, тъй като те все още се възприемат като наследство от бившия Съветски съюз.

  Спорният ход се смята като стъпка към ограничаване на Руското влияние върху страната, което съществува в продължение на векове, започвайки от Руската Имерия. Азербайджан също беше една от петнайсетте републики на СССР до 1991 г.

  Правилата ще важат само за етнически азербайджански ново-родени деца – хора от други националности, живеещи в Азербайджан все още ще бъде в състояние да наименуват тяхното потомство по техен избор.

  Комисията вече се готви да изпрати предложения до съответните държавни органи за промените.

  „Нов списък от имена се изготвя в съответствие на указ на президента и, когато е готов, списъка се очаква да бъде изпратен до всички служби по вписванията в страната. Зашото това е указ на президента, не се очаква по-нататъшно обсъждане“, добавят от комисията.

  Както повечето страни, Азербайджан вече има закон за имената който постановява, че имената „които могат да увредят интересите на детето, които не отговарят с пола на детето, или са особено нелепи“ не се допускат. Въпреки това Комисията счита, че е необходимо повече регулация.

  Това не е първият път когато Азербайджан отвори дебат за имената в страната от почти десет милиона граждани. Имало е предложение в миналото за промяна на окончанията на фамилните имена. Много от фамилните имена в Азербайджан все още носят руските окончания -ов, -ова, -йев или -йева, традиция започната по време на Руската империя и обострена по време на Съветския съюз в продължение на над 70 години. Днес има случаи на някои хора които са си променили имената да завършват на турското -ли или персийското -зада.

  Предложението е разделило азербайджанското общество. Мнозина в страната казват, че строгите регламенти несправедливо ще ограничат свободата им да избират имена, които днес се срещат често, или които имат специални значения в рамките на техните семейства.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.