24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 20 Февруари, 2013

  Борисов подаде оставка

  Протестиращи граждани се събраха пред парламента в София, за да изразят подкрепата си за изходящи премиер, в четвъртък следобед. Снимка: „European People's Party“

  Министър-председателят Бойко Борисов подаде оставката на правителството, след бурната седмица на обществения гняв и протести покрай покачващите се цени на електроенергията, корупцията, и липсата на прозрачност от страна на властите.

  BorisovResignationHeader-Feb2013

  Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че е офицялно получила писмото на оставката, но, че няма да влезе в сила, докато законодателите гласувт в четвъртък.

  Протестите бяха предизвикани от повишаването на цените на електроенергията и многоборйните корупционни скандали околу темата , включително и новата кандидатка за глава на ДКЕВР. Тя беше обвинен в незаконна продажба на цигари онлайн и нейната номинация беше оттеглена (но, тя продължава да бъде глава на органа, докато нов кандидат е одобрен).

  Протести в градовете из целата страна в неделя вечерта бяаха най-големите в страната от 16 години (или, от кризите през 90-те). В опит да успокои протестиращите, премиерът заяви във вторник, че правителството ще се опита да отнеме лицензът на Чешката компания „ЧЕЗ“, която осигурява електрическо захранване на западна България. Също така, той поиска оставката на Симеон Дянков, министър на финансите, преди два дни. Министъра беше уважаван от колегите си в Европа и икономистите в България, но е дълбоко нехаресван от българските граждани. Благодарение на днешната новина, оставката на Г-н Дяанков е невалидна, тъй като парламента не намери възможност да гласува и одобри оставката. Той, легално, все още е министър на финансите.

  Г-н Борисов, изцитира полицейския натиск спрямо протестиращите в вторник, като една от причините за изненадващото му решение.

  “Всяка капка кръв за нас е петно”, каза той. “Не мога да гледам парламента, заобиколен от ограда, това не е нашата цел… да се защитаваме от хората.”

  Експерти сочат към глобалната икономическа криза която доведе до безработица и ниски доходи за много българи, като главната пречина за недоволството по улиците.

  Парламентът, контролирано от ГЕРБ, се очаква да приеме оставката на правителството. Според коституцията, след подобно решение ще бъде назначено служебно правителство, докато нови изборите се организират.

  Г-н Борисов, стана премиер през 2009 г.. Мандата на това правителство изтичаше само след няколко месеца.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.