24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 9 Март, 2013

  България се затруднява при назначаването на временно правителство

  Демонстрации срещу цените на електроенергията се превърнаха в антиправителствени протести. Оставката на Бойко Борисовостави България без правителство. Снимка: „Castaliafons“

  Българския президент Росен Плевнелиев заяви пред журналисти, че той има затруднения с назначаването на временно правителство, което по закон трябва да доведе страната до провеждането на предсрочните избори през 12 май.

  “Намирам, че е много трудно да се намери нов министър-председател и членове на служебно правителство, но аз ще си нося кръста” коментира Г-н Плевнелиев.

  Той отбеляза, че назначения министър прецедател не трябва да идва от политиката, или от бизнес сектора, така че да не може да бъде критикуван за миналото си, но трябва да бъде отговорен и надежден.

  Намирането на такъв кандидат, обаче, се оказа много трудно за Г-н Плевнелиев.

  Много от първоначалните, спекулативни кандидати бързо бяха погълнати в скандали покрай тяхните политически вярности или миналото им в мътния свят на българския бизнес. Също така, повечето популярни български личности досега не са склонни да поемат поста.

  Най-новите коментари бяха направени в правителствения самолет на път до европейската столица. Г-н Плевнелиев използва момента да отрече слуховете, че е имало заплахи за живота му, които са довели до затегнатите мерки за сигурност на полета му до Брюксел.

  В Брюксел, г-н Плевнелиев отрече, че еврокомисарят за международното сътрудничество, Кристалина Георгиева, е била поканена да служи като министър-председател, добавяйки, че сегашната и работа „е от изключителна важност за България.“

  В предишните дни той отрече слуховете, че той иска да номинира кметът на София, Йорданка Фандъкова (която е добре харесвана фигурата от ГЕРБ), за висшия пост. Тя самата, отрече слуховете, добавяйки: „Аз не бих могла да предада избирателите [от София], които са ма избрали, [и да поема роля в служебно правителство]“.

  Безизходица оставя България в сложно положение.

  Ситуацията е една от причините (сред много други) която помогна на Германия да заплаши с вето, влизането в Шенген на България и Румъния, твърдят експерти.

  По-важното, сегашната ситуация означва, че е почти невъзможно страната ефективно да отговори на исканията на протестиращите.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.