24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 19 Февруари, 2013

  България иска да отнемe лицензa на „ČEZ“ – Чехия възразява

  Главните офиси на чешкия гигант „ЧЕЗ/ČEZ“ в бизнес парк в Прага. ДКЕВР откри процедура за да отнеме лиценза на компанията в България. Снимка: „Google“.

  Българските прокурори искат да премахнат лиценза на чешката компания „ЧЕЗ/ČEZ“. Новината следва общонационалните протести срещу цените на електроенергията, които продължават вече седмица.

  ДКЕВР откри процедура за да отнеме лиценза на чешката компания в България. ЧЕЗ обслужва близо 1.9мил. клиенти в западна България, включително и столицата. Контролния орган позова 17 съставени акта срещу ЧЕЗ, като казват, че е нужен само един за да започне процедурата. Обвинението обхваща период от една година назад, споделяат от ДКЕВР.

  ЧЕЗ оспорва решението и подчертава, че компанията се придържа напълно към закона и, че тя е една от най-големите данъкоплатци в България. До сега ЧЕЗ е платила данъци в размер на 429мил. лв..

  Днешното решение се опитва да отговори на част от исканията на хилядите протестиращи, които излязоха на улиците през изминалата седмица срещу високите цени на електроенергията. Те настояват, че лицензите на трите електрически монопола да бъдат отнети (другите два са австрийската „EVN“ и Чешката „Energo-Pro“).

  Вчера, Симеон Дянков подаде оставка от поста на министър на финансите. Това също се възприе като опит на правителството да успокои протестиращите.

  Това решение се възприема като популистко решение от страната на правителството на Бойко Борисов.

  Чешкият премиер, Петр Нечас, заяви, че стъпката от страна на България е силно политизирана. “Аз възприемам целия проблем като силно политизиран, зареди предстоящите парламентарни избори [в България]”, Нечас казва в изявление цитирано от Роейтерс. Той добавя: “Аз ще говоря с генералния директор на ЧЕЗ за сегашната ситуация, и аз ще искам да чуя от българските представители причини, които са довели до такава безпрецедентна стъпка”. Чешкия мминистър на промишлеността, Мартин Куба добавя, че решението на България е “много тревожно”.

  ЧЕЗ е най-големият доставчик на електричество в централна и источна Европа. Компанията беше подложена на критики в миналото, както в Чехия така и от ЕС, зареди дълбоките си отношения с политическата класа на Чешката република. През януари 2013 г. Албания премахна лиценза на ЧЕЗ за работа в Албания.

  Чешкото правителство притежава 70 на сто от акциите на ЧЕЗ.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.