24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 18 Март, 2013

  БПЦ е сред рекордния брой номинации за Нобелова награда

  Българската православна църква е сред рекордния брой номинации за Нобелова награда. Снимка: „Нийл и Кати Кери“

  Българската православна църквата бе номиниран от Лъчезар Тошев за Нобелова награда за мир (2013г.), обявиха на официалния уебсайт на църквата. Предполага се, че има рекорден брой заявления от цял свят тази година.

  Тази година България отбелязва 70-годишнината от спасяването на българските евреи. 50 хиляди невинни мъже, жени и деца са били спасени от най-жестокото преследване срещу евреите, Холокоста. Те са спасени от целия български народ благодарение на 43 народни представители от 25-ото Народно събрание през 1943 г., включително Димитър Пешев, след това заместник-председателят на българския парламент, както и за 21 интелектуалци. Инициаторите и духовният мотив идват от Българската православна църква.

  Миналата седмица България изрази съжаление, че повече от 11,000 евреи са били депортирани от Македония и Тракия и за факта, че местната българска администрация не е била в състояние да спре този акт.

  Норвежкия Нобелов комитет получи рекорден брой номинации за наградата тази година.

  Първо издадени през 1901 г., наградата се връчва с 8 млн. шведската корона ($1.24млн.). Кандидатите за тазгодишната Нобелова награда за мир включват 209 лица и 50 организации. Периодът за номинации приключи на февруари 1, 2013г..  Предишният рекорд, от 241 номинации, е то 2011 г.

  Победителят ще бъде обявен през октомври и наградите ще бъдат връчени на 10 декември, рождения ден на Алфред Нобел.

  Някои от предполаганите кандидати за Нобелова награда за мир за тази година включват: Бил Клинтон, колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, Тейн Сейн от Мианмар, руската пънк бандата „Pussy Riot“, както и пакистанската тийнейджърка и активистка Малала Юсафзай, която оцеля смъртоносна атака от талибаните.

  Комитета който избира победителят на наградата за мир, никога не разкрива своя списък на кандидати, но широк кръг от служители, лауреати, университетски преподаватели, членове на парламенти и организации от цял свят, които имат право да подават номинации (като Лъчезар Тошев)  могат да разкрият имената, които те са въвели напред.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.