24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 13 Май, 2013

  Избори без резултат, но ГЕРБ води БСП

  Длъжностни лица от избирателна секция в София се подготвят за гласуване за парламентарните избори на 12 май. Снимка: "OSCEPA"

  Екзит-половете показват, че бившият министър-председател Бойко Борисов и неговата дясноцентристка партия ГЕРБ печелят първо място след днешните безпрецедентни избори. ГЕРБ е следвана от съперникът си – социалистическата партия, БСП.

  Нито една партия обаче, не е спечелила необходимото мнозинство за сформиране на правителство.

  Българските изборни резултати показват, че ще бъде трудно да се образува управляваща коалиция, ако не и невъзможно.

  Българските изборни резултати показват, че ще бъде трудно да се образува управляваща коалиция, ако не и невъзможно.

  По предварителни данни, ГЕРБ вероятно печели 30%, БСП 26%, ДПС 13%, АТАКА 7%.

  Ако този предварителен резултат се потвърди, това може да доведе до по-голяма политическа и икономическа нестабилност в страната.

  Около 6,9 милиона хора имаха право на глас за да изберат сред кандидати от 36 партии в изборите тази неделя. Но данните показват, че избирателната апатия е широко разпространена. Твърденията за гласуви измами, както и скандалът за незаконното подслушване помрачиха тазгодишната избирателна кампания.

  Избирателната активност беше 48 процента, 12 на сто по-ниска, отколкото на изборите през 2009г..

  С четири партии (може би пет) които влизат в Народното събрание, има много спекулации за това каква коалиция може да се образува.

  АТАКА, поне за сега, потвърди, че няма да сформира коалиция с ГЕРБ. А, това означава, че ще е почти невъзможно за бившата управляваща партия наново да образува правителство.

  Има възможност за коалиция между БСП и ДПС, тъй като те са били част от тройна коалиция от 2005-2009г. (заедно с тогавашната НДСВ). Но двете партии може би няма да имат достатъчно места в парламента за да гарантират тази опция.

  Някои експерти се опасяват, че няма такава коалиция, която ще бъде достатъчно стабилна, след днешните резултати. Това увеличава шансът за нови избори по късно, тази година.

  Всичко се свежда до възможните сделки зад затворените врати между печелившите партии (които вече са започнали), в опит да се състави ново правителство.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.