24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 13 Март, 2013

  Снимка на хърватско-сръбскa целувка отприщи стари дебати

  Снимка на хърватско момиче да целува сръбско момче в босненския град Мостар бе приветствана като символ на „новото поколение на балканите“.

  Снимка в хърватската версия на популярния сайт, reddit.com, отприщи нови дебати за старите истории на балканите.

  Млада хъраватка се е разхождала с приятеля си в културен парад в Мостар, когато една стара дама я пита как така тя смее да се разхожда с един сърбин. В отговор на жената, момичето се обърнала към момчето и го целунала.

  Случката е проста, последствията не са.

  Снимката е направена по време на парад (и затова се виждат знамената), организирани от про-толерантния колеж „United World“ в Мостар, Босна и Херцеговина. Тя беше публикувана онлайн с коментара: „Това не е нищо особено, да видиш млада двойка в любов, но за нас, тук, в Мостар, това е доказателство, че новите поколения не са готови да продължат с войната която продължава да се развива в умовете ни.“

  Босна пострада значително по време на югославските войни през 90-те години на миналия век. Във войните загинаха десетки хиляди, особенно в днешна Босна. Федерацията се разпадна по етнически и религиозни общности и това принуди стотици хиляди сърби, хървати и босненци да се изместят в опит да се създадат „етнически чисти“ държави.

  Региона обаче, има силни традиции на толерантност и католиците, православните християни, и мюсюлманите са живели в относителен мир в продължение на векове. Преди войната, Босна е имала най-високия процент на смесени бракове и най-висок процент на граждани, който са се само-определпли като “югославяни”.

  Днес, БиХ не е в добро състояние поради неспособността на трите общности да направят компромиси по важните въпроси в страната. В много села и градчета учениците ходят на разделени училища за всяка националност. Снимката заби нерв, защото тя показва, че поне някои от по-младото поколение искат да видят промяна.

  Оригиналната провокативна снимка е видяна от повече от един милион души, и събра хиляди коментари. Някои от тях са в подкрепа на двойката, докато други смятат, че е трудно да се забравят старите рани.

  В един коментар пише: „И си мислиш, че ще се промени нещо? И какво, че хърватка е целунала сърбин… това нищо не променя.“

  Подобни редки случаи на общественото насърчаване на междуетническата толерантност се срещат все по-често, включитлено този януари, когато графити с надпис „сърби и хървати са братя!“ бе изпръскан на една от стените на Белградския университет в центъра на сръбската столица.

  Един ден по-късно, графитито беше покрито с анти-хърватски лозунги.

  Със вскяка изминала година, тези случаи и дебати ще се разрастват, казват експерти. Много хора от бивша Югославия все още трябва да съвместяват своите противоречиви спомени от близо 70 години на югославската изтория  и бруталното десетилетие от войни на 90-те години.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.