24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 20 Март, 2013

  Кипър отхвърли банковата сделка с ЕС, търси помощ от Русия

  Заседанието на еврогрупата на 15 Март, 2013г. Те решиха да наложат строг принос за спасителния фонд за Кипър. Снимка: „(c) The European Union - M@S“

  Кипърският парламент отхвърли, с голямо мнозинство, спасителен план на еврозоната което включваше предложение за налог върху банковите депозити в страната. Това хвърля международните усилия, за да спасят последната жертва на кризата в еврозоната, в хаос.

  Вотът в малкия остров беше зашеметяващ неуспех за 17-членния валутен блок и разгневи европейските партньори и повиши страховете, че кризата може да се разпространи.

  Нито едни от народните представители не е гласувал за сделката, като 36 са гласували против, а 19 са се въздържали.

  Финансовите министри от ЕС предупредиха по-рано, че двете най-големи банки в Кипър ще рухнат, ако сделката не е приета в някаква форма.

  Но, след гласуването, Европейската централна банка (ЕЦБ) побърза да обяви, че ще продължи да оказва подкрепа за кипърските банки „както е необходимо в рамките на съществуващите правила“.

  Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че той „съжалява“ вотът и кипърците трябва да разберат, че помоща на ЕЦБ идва във взависимост от програма за реформи в страната.

  Иначе, „Има опасност, че те никога няма да могат да отворят банките отново“, добавя той.

  Британското министерство на отбраната заяви, че самолет, превозващ 1 милион евро, е пристигнал при британските военни бази в Кипър. Средствата са за извънредни ситуации и ще осигурят воененният персонал и техните семейства спешни заеми, ако ситуацията се влоши или банките останат затворени за по-дълго.

  Отхвърлянето на зделката идва след масовите протести в Никозия.

  Също така, някои световните икономисти също излязоха против сделката. Много експерти смятат, че използването на депозитите в споразумението може да отвори кутията на Пандора и да изплаши клиентите в други европейски страни.

  Това, казват те, ще създаде безпрецедентен хаос в еврозоната или дори може да сложи край на валутния съюз.

  Кипърският министър на финансите, Михалис Сарис, пристигна в Москва във вторник, за да обсъдят ситуацията с Русия.

  Руската федерация е силно засегната от ситуацията в Кипър. Планът да таксуват по-големите депозити с по-висок процент разгневи Русия, като руски дипломати и бизнесмени притежават повече от 40% от всички депозити в Кипър, много от тях са по-големи депозити.

  Това е причината, поради която Русия вече помогна на Кипър миналата година с голям заем. Това не бе достатъчно обаче, и сега страната се нуждае от помощ от ЕС.

  Има спекулации, че Кремъл може да предложи повече пари, вероятно в замяна за бъдещо участие в големи, но все още неразработените кипърски офшорни резерви на газ, които са повдигнати стратегическото значение на острова.

  Притокът на руски пари и влияние след разпадането на Съветския съюз доведе някои в Брюксел тайно да се оплакват, че Кипър действа от време на време като „магаре троянски кон“ за Москва в рамките на Европейския съюз.

   

  Междувременно, банките и фондовите борси остават затворени на острова.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.