24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 2 Май, 2013

  Кирилица на новата деноминацията от 5€, влиза в обращение

  На 10 Януари, Марио Драги, Председател на Европейската централна банка, представи банкнотата от 5€ от новата серия „Европа“. Снимка: „ЕЦБ“

  На банкнотата от 5€ вече има думата „ЕВРО“ отпечатани под гръцката и латинската версия.

  На банкнотата от 5€ вече има думата „ЕВРО“ отпечатана под гръцката и латинската версия.

  Първите евробанкноти който показват думата „ЕВРО“ на кирелица, наред с латинското „EURO“ и гръцкото „ΕΥΡΩ“ ще започне да  влиза в обращение след 2 май. България все още не е част от Евросистемата, но според споразумението за присъединяването ни към ЕС, България е длъжна и тя евентуално да се присъедини към валутния съюз. Включването на  най-старата славянска писменост е значимо културно събитие за 14 годишната валута.

  Новата 5€ банкнота ясно показва думата „ЕВРО“ на кирилица, заедно с съкращението на Европейската централна банка „ЕЦБ“.

  На 10 Януари, Марио Драги, Председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), представи банкнотата от 5€ от серия „Европа“.

  Представянето бе акцентът на откриването на изложбата „Новото лице на еврото“, която бе на показ в Археологическия музей във Франкфурт на Майн от 11 януари до 10 март 2013 г, обеснява официално съобщение за пресата на ЕЦБ.

  Новата банкнота от 5 € отразява напредъка в банкнотната технология след въвеждането на първата серия преди повече от десет години.

  Тя включва няколко нови усъвършенствани защитни елемента. На водния знак и холограмата се вижда портрет на Европа – персонаж от древногръцката митология, на чието име е наречена тази серия евробанкноти.

  Смарагдовозеленото число, което привлича вниманието, променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин. На него се вижда ефектът на движещата се нагоре‑надолу светлина. Късите релефни линии в левия и десния край на банкнотата улесняват разпознаването ѝ, особено от хора с увредено зрение.

  Както и при старата серия, дизайнът на новата серия се основава на темата „епохи и стилове“ и основните цветове са същите.

  Емитирането на първата купюра – от 5€ – започва днес, на 2 май 2013 г. Другите купюри – от 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € и 500 € – ще бъдат въвеждани във възходящ ред през следващите няколко години.

  Преди 2007г., Европейската централна банка и Европейската комисия настояваха, че България трябва да промени името на валутата от „ЕВРО“ на „ЕУРО“, твърдейки че, валутата трябва да има еднакъв стандарт и правопис в рамките на ЕС.

  България, от друга страна заяви, че ЕС трябва да уважава различната писменост на континентът, както и принципа на фонетичен правопис на български език. Въпросът бе решително решен в полза на България при европейската върховна среща в Лисабон в 2007г.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.