24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 14 Февруари, 2013

  ЕС и САЩ започнаха преговори за споразумение за свободна търговия

  Фотограф от 2010г. от офицялна среща между двете икономически сили: ЕС (Херман ван Ромпой, Жозе Мануел Барозу) и САЩ (Барак Обама). Снимка: „President of the European Council“

  ЕС и САЩ ще започват официални преговори за споразумение за свободна търговия. Това ще бъде най-голямото икономическо споразумение в историята, ако се сключи успешно.

  Сделката ще доведе до намаляване на търговските бариери между двете най-големи икономики в света.

  Търговията между Европа и Америка достига около 455млрд. евро ($613млрд.) на година.

  Г-н Барозу направи изявлението в Брюксел: “Бъдещата сделка между двете най-важни икономически сили в света напълно ще промени играта, и ще даде силен тласък на нашите икономики и от двете страни на Атлантическия океан”.

  ЕС смята, че “всеобхватно и амбициозно споразумение” ще увеличи годишния растеж на БВП в Европа с поне 0,5%.

  Американския президент Обама обяви подкрепата на САЩ за преговори като част от годишното му обръщение към Конгреса на САЩ във вторник вечер в Вашингтон. Той заяви, че сделката за свободната търговия ще повиши американския износ, ще подкрепи американските работни места, и ще създаде равни условия в развиващите се пазари на Азия “.

  Експертите предупреждават, че тези разговори ще бъдат дълги и много сложни.

  В момента САЩ и ЕС налагат сравнително ниски тарифи за стоките и продуктите търгувани между тях, но анализаторите казват, че други пречки често са на място за да предотвратят на европейски компании които се конкурират в САЩ, както и обратно.

  Известен пример се намира в автомобилната индустрия, където ЕС и САЩ поддържат еднакво строги, но драстично различни, стандарти за безопасност. Това означава, че европейските производители на автомобили трябва да отговарят и на двата стандарта, преди да могат да продават автомобилите си в американските пазари, което ги поставя в по-неконкурентоспособно положение.

  Интересът за достигане на сделка е геополитически, колкото и икономически.

  Този исторически ход е по-скоро симптом на възхода на Китай, отколкото сигнал за по-голямо желание за сътрудничество между ЕС и САЩ – твърдят експертире. Интегрирането на двете развити икономики ще направи и двете по-конкурентноспособни срещу нарастващото икономическо влияние на Китай.

  Не е ясно колко дълго разговорите ще траят, но подобни сделки отнемат години. Експертите смятат, че зделката ще отнеме най-малко две години, но няма гарант.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.