24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 25 Март, 2013

  Еврогрупата одобри ново споразумение за Кипър

  Заседанието на еврогрупата на 15 Март, 2013г. Те решиха да наложат строг принос за спасителния фонд за Кипър. Снимка: „(c) The European Union - M@S“

  Националният банкрут на Кипър е предотвратен. Финансовите министри от еврозоната са се договорили за сделка от 10млрд. евро за спасителния план за Кипър, което ще предотврати срива на банковата система и ще остави страната в еврозоната.

  Европейската централна банка определи този понеделник като краен срок за по-добро споразумение от старото.

  ЕЦБ заплаши, че ако сделката за алтернативно споразумение се провали, тя ще отреже средствата до кипърските банки. Експертите казват че, това щеше да срине банките и евентуално щеше да принуди страната да напусне еврозоната.

  Очаква се, че сделката ще включи такса върху депозитите над 100,000 евро в двете най-големи банки на острова.

  Таксата на депозитите във втората най-голяма банка, „Laiki Bank“, може да достигне 40%. Но това ще се реши по-късно.

  „Laiki“ ще бъде разделена на „добра“ и „лоша“ банка, и ще се назначат кадри които ще ликвидират токсичните активи.

  Председателят на Еврогрупата, група от финансовите министри на еврозоната, заяви на пресконференция в Брюксел че, сделката ще „сложи край на несигурността успоредно икономиката на Кипър“.

  Въпреки това, не е известно кога банките на острова ще могат да отворят отново. Подробности по този въпрос ще бъде обсъден в понеделник от кипърското правителство и тройката.

  Кипърското правителство подчертава, че всички депозити под 100,000 евро ще бъдат осигурени.

  Един от ключовите елементи на данъка, който бе наложен от МВФ, е, че този път, не трябва да има гласуване в парламента.

  Германия лобира усилено за таксата върху инвеститори, които са се възползвали от високите лихвени проценти през последните години, и отхвърли началният план на правителството да използва пари от пенсионните фондове на страната.

  Азиатските финансови пазари се повишиха след новината за сделката.

  Споразумението идва след няколко часа от напрегнати преговори между кипърския президент, Никос Анастасиадес, и “тройката” от лидерите на ЕС, Европейската централна банка и МВФ.

  Има репортажи, че в разгара на дебатите, Г-н Анастасиадес е попитал ръководителите на тройката, ако те искат той да подаде оставка.

  „Аз ви давам едно предложение, а вие не го приемате. Давам ви друго и това не го приемате… Какво друго искате да направя!?“, цитира кипърската преса, позовавайки се на източници в президентския дворец.

  По-рано в седмицата, правителството се опита да осигури помощ от Русия, но Москва отказа да предложи нужната помощ.

  В навечерието на кризистните преговори в Брюксел, комисарът на ЕС по икономическите въпроси, Оли Рен, заяви, че островът има „само трудни избори пред себе си“ и са длъжни да намерят компромис до неделя.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.