24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 28 Февруари, 2013

  Гърция: Бившият кмет на Солун e осъден на доживотен затвор за корупция

  Главния площад на Солун, в непосредствена близост до морския булевард. Бившiят кмет е осъден на доживотен затвор заедно с други двама. Снимка: „Visit Greece“

  Бившият кмет на втория по големина град в Гърция, Солун, и двата му най-добри помощници бяха осъдени на доживотен затвор, тази сряда.

  Това се случи, след като Василис Папагеоргополус бе намерен за виновен в присвояване на почти 18 млн. евро от държавните фондове. Това е рядка присъда по дело за политическата корупция в Гърция.

  Много гърци смятат, че корпупцията е допринесла до днешната дисфункция на страната и нейният икономически упадък.

  Пет месечния процес започна след като се отрки недостиг от около 52 млн. евро в хазната на града. Съдът каза, че има доказателство, че от тази сума,  18 млн. са били откраднати от кметът и неговите помощници.

  Смята се, че това ще е най-тежката присъда някога наложена на гръцки политик, осъден за корупция.

  След присъдата, Папагеоргополус обяви неговата невинност. “Декларирам, че аз нямам нищо общо с този случай”, каза той пред съда в Солун, казват гръцките медии.

  Той добавя, че съдебният процес срещу него се е превърнала в “политически процес”.

  Папагеоргополус е бивш спортист, който е спечелил няколко медала на различни европейски първенства по лека атлетика. След това, за кратко, той е бил заместник-министър на спорта в началото на 90-те. Папагеоргополус е бил кмет на Солун през 1999г.-2010г..

  Всички участници се очаква да обжалват присъдата.

  През 2012 г., „Трансперенси Интернашенъл“ определи Гърция като „най-корумпираната страна в Европейския съюз“. Експертите казват, че култура на отчетност започва да се проявява покрай гърцката битка със строги икономии и ресесии. В Гърция има все по-голями призиви за политиците да бъдат държани отговорни за тяхните действия.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.