24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 12 Февруари, 2013

  МОК премахна борбата като дисциплина в олимпийските игри

  В шокиращо решение, МОК обяви, че борбата ще бъде елиминирана от олимпийската програма. След 2020 г., игрите вече няма да бъдат домакин на вековния спорт. Снимка: „KonstantinosDelta“

  Лидери от МОК отстраниха борбарата от олимпийската програма. Изненадшащото решение премахва една от най-старите олимпийски дисциплини след игрите в 2020г..

  Борда на МОК е взело решението след преглед на 26-те спортове в олимпийската програма. Премахването на един спорт позволява на международния олимпийски комитет да добави нов спорт в лятната спортна програма по-късно, тази година.

  Днес, борбата включва свободен стил и гръко-римски стил. Дисциплината датира от древните игри, както и от самото начало на модерните олимпийски игри в Атина през 1896 година.

  “Това е процес на подновяване и обновяване на програмата за Олимпиадата,” сподели говорителят на МОК, Марк Адамс. “По мнение на изпълнителния съвет, това е най-добрата програма за Олимпийските игри през 2020 г. Това решение не показва какво не е наред с борбата, а това което е точно с останлите 25 основни дисциплини”. Той добави, че решението е взето с тайно гласуване през няколко кръга. Президента на МОК, Жак Рох, не е гласувал.

  Бордът гласува след преглед на спецялен доклад от комисия на МОК, която е анализирала 39 критерии, включително телевизионни рейтинги, продажба на билети, анти-допинг политика и глобалното участие (и популярност) на спортът. Спортът е помрачен от скандали с допинг през последните десетилетия.

  Миналата година, в Лондон, 344 спортисти се състезаваха в 11 медални срещи в свободен стил и 7 медални срещи в гръко-римския стил. Борба на жените е добавена в олиймписката програма през 2004г. в Атина.

  Решението бе взето заедно с решенитео на изпълнителният съвет на МОК да запази модерен петобой в “основните спортове” – спорт, смятан като с най-голям риск за отстраняване до сега. Тази дисциплина се смята като много скъпа и не е следвана от много фенове, спрямо другите спортове.

  Премахването на борбата беше шок за спортния свят и поставя под въпрос ангажимента на МОК към универсалността на Олимпиадата, особенно след това и други решения приети в близките години. Борба се смята за класически спорт, който изисква малко съоръжения и уреди. Това го прави един от най-достъпните спортове за младите спортисти, и е по-независим от различните държавни и световни ангажименти за финансиране на спорта, спрямо други по-скъпи дисциплини. Критиците сочат към скорошното включване на голфът към олимпийския календар започвайки в Рио де Жанейро през 2016 г.. Голфът е изключително скъп и ще свие броя на състезаващите се страни към по-богатите държави – смятат критиците.

  71 нации участваха в борба на Олимпийските игри миналата година. Тази фигура е по-висока отколкото някои други дисциплини, и включва страни, чиито успех на игрите зависи от спорта, в това число са Япония, Унгария, Турция и Иран (както и България).

  Борбата сега ще се присъедини към седем други спортове, при подаване на заявление за включване в игрите през 2020г.. Някой от другите предложени спортове са комбинирана оферта от бейзбол и софтбол (също изключени от Олимпиядата през 2008г.), карате, скуош, и други. Те ще се борят за едното отваряне през 2020 г.. освободено днес от борбата. Това означава, че шансът борбата да бъде наново включена в 2020г. не е гарант, а даже и малко вероятно.

  Изпълнителният съвет на МОК ще се срещнат през май в Санкт Петербург, Русия, за да реши кой спорт да предложи за включване през 2020г.. Окончателното гласуване ще бъдат направени по време на сесията на МОК, или общото събрание, през септември в Буенос Айрес, Аржентина.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.