24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 26 Февруари, 2013

  Неубедителните италиански избори разстроиха борсите

  Политически мининг на Пиаца сан Пополо, Рим. Италяниците гласуваха в дво-дневни избори за нов парламент, след като Марио Монти подаде оставка. Снимка: „Алвисе Форчелини“

  Европейските политици и пазари реагираха с тревога след изборите в Италия. На практика, те създадоха равенство междо десните и левите политически сили, което ще направи следващото правителство изключително нестабилно.

  Италианските борси паднаха рязко, а останалите борси по света и европа също са в дефицит.

  Център-десния лидер Силвио Берлускони заяви, че трябва да се избягват нови избори, и призова за период на размисъл. Неговата коалиция оспя да спечели най-много гласове в италянския сенат, но не и в долната камера кадето партията на Пиер Луиджи Берсани спечели мнозинството. Контрол на двете камери е необходимо за политическа стабилност, казват експертите.

  Резултатите от изборите идват на фона на дълбоката рецесия и строгите мерки за икономии които разделиха италянското общество. Разликата на вота между двете силни партии е по-малко от 1% в двете камари на парламента.

  Франция и Германия призоваха продължаването на реформите.

  Германия е особено недоволна от завръщането на Силвио Бурлескони. Запитана през миналия септември, ако тя се страхуват от завръщането на бившия премиер Силвио Берлускони, германския канцлер Ангела Меркел се опита да сдържи усмивката си, и това накара залата да избухне в смях. “Аз съм, както знаете, демократично избран политик, и за това винаги ще уважавам резултатите от изборите във всички страни”, добави тя пред репортерите в Берлин.

  Испания определи резултата като “подскок към нищото”.

  Говорителят на Европейската комисия Оливие Вейли заяви, че ЕС „очаква, че Италия ще изпълни своите ангажименти“ да намали дълговете си и да намали бюджетния дефицит заедно с други структурни реформи.

  Жокер на тези избори е новата партия, основана от бившия комик Бепе Грило. Неговата партия спечели неочаквани 25% от гласовете зареди нейната реторика против сегашната политическа система. Начина по които партията ще постъпи в предстоящия парламент ще бъде от ключово значение за политическата стабилност на републиката.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.