24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 4 Март, 2013

  Латвия иска да влезе в еврозоната

  Пример на едно предложение на латвийските евро стротинки. Всеки член на еврозоната може да си сече собствени монети.Снимка: "Национална Латвийска Банка"

  Латвия поиска официално да се присъедини към еврозоната през 2014 г.. Това ще направи бившата балтийска съветска република осемнайстия член на блока от държави които официялно използват еврото.

  Този ход се очакваше, и идва след като държавата отговаря на необходимите финансови критерии.

  Латвия преживя дълбока рецесия в резултат на финансовата криза. В пика на кризата държавата бе спасена с финансова помощ от МВФ.

  Министър прецедателя, Валдис Домбровски, наложи сериозни инкономии в формата на големи съкращения на публичните разходи, които помогнаха за възстановяването на малката държава. Латвия в момента е една от най-бързо развиващите се икономики в ЕС. Г-н Домбровскис твърди, че присъединяването към еврозоната е „следващата естествена стъпка“.

  Европейската комисия и Европейската централна банка ще вземат решение дали да одобрят Латвия през юни.

  Латвия казва, че отговаря на петте изисквания, необходими за влизане в еврозоната, които се отнасят до нивата на дълг, дефицит, инфлация, дългосрочни лихвени проценти и наличието на стабилно фиксиран курс с еврото.

  Валутата на Латвия, лата, е част от „ERM II“ от 2005 г. насам. Механизмът е тестова фаза за бъдещите членове на еврозоната. Механизмът изисква националната валута да бъде полу-фиксиран към еврото. Дори ако една държава отговаря на всичките финансови критерии, тя не може да се присъедини към валутния съюз, освен ако успеяно не завърши минимум две години в „Механизма на обменните курсове II (ERM II)“.

  Днешното съобщение не е без противоречия.

  Социологическите проучвания в страната сочат, че близо две трети от населението са против присъединяването към единната валута.

  Латвийците се опасяват, че ако Италия или Гърция се нуждаят от помощ от еврозоната в бъдеще, Латвия ще бъде принудена да съфинансира спасителния фонд. Някои икономисти смятат Латвия за най-бедната членка на ЕС след Румъния и България.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.