24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 14 Март, 2013

  Масови протести срещу цени на електроенергия и в Косово

  Паметникът „Newborn“ в центъра на Прищина. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Снимка: „ЧарлсФред“

  „Дошъл е моментът на народа на Косово да се събере и да покаже, че искаме красива Косово, с добра икономика и без корупция“, това казва Арта Доброши, актриса от Косово, която наскоро спечели 63-та награда “Берлинале” в Берлин.

  Хиляди протестиращи се събраха по улиците на Прищина в сряда, в знак на протест срещу “кражбите и корупцията” на правителството на Косово и искат министерски оставки.

  Протестът идва на гърба на по-ранните демонстрации срещу Косовската Енергийна Корпорация (КЕК) зареди по-високите сметки за електричество през януари.

  Много от протестиращите смятат, че „КЕК е само един пример на дълбоката корупция в нашите институции“.

  Миналата седмица, борда на директорите на КЕК прекрати четири длъжностни лица по подозрения за лошо управление, но протестиращите също така призоваха за оставката на министъра на икономиката, министъра на вътрешните работи и изпълнителен директор на КЕК.

  Това е най-скорошния пример на масови протести срещу високите цени на електроенергията на Балканите.

  В началото на годината, Албания отне лиценза на чешкия енерго-разпространител „ЧЕЗ“. Тук в България, протестиращите свалиха правителството на Бойко Борисов след високите цени на електричеството през януари и общите обвинения за корупция в държавните институции.

  Много международни наблюдатели се притесняват от тези събития в региона.

  Балканите стават все по-дестабилизирани. Слаб или отрицателен икономически растеж, заедно с политическите скандали, включително в традиционно стабилната и влиятелна Гърция, увеличават напрежението.

  Миналия месец протести в Словения свалиха правителството, докато Румъния продължава да бъде в политическата безизходица от миналта година.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.