24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 25 Февруари, 2013

  „Mozilla“ обяви нова операционна система за смартфони

  Бразилия, Испания, Полша и Сърбия ще очастват в първата вълна от нови смартфони „Firefox OS“ на пазара. Снимка: „Mozilla“

  „Mozilla“ (известната организация с нестопанска цел която стои зад популярния уеб браузър „Firefox“) обяви, че ще се опита да влезе в пазара на смартфоните. Организацията ще предлага телефони базирани на новата „отворена“ операционна система „Firefox OS“.

  На пресконференция при Световния Конгрес за Мобилни Телефони, „Mozilla“ каза, че за сега 18 оператори са се подписани да обслужват новите телефони, включително немската „Deutsche Telekom“ и испанската „Telefonica“.

  Очаква се новата операционна система да се конкурира с „Apple OS (Apple)“ и „Android OS (Google)“. Двете заедно контролират близо 90% от пазара на смартфони.

  Mozilla описва Firefox OS като “отворена алтернатива”. Това е подобно на начина по които групата разпространява популярния си браузер „Firefox“.

  Очаква се, че телефоните ще бъдат първоначално продавани в развиващия се свят и Източна Европа на по-ниски цени отколкото други, подобни смартфони – споделя Джей Съливан (вицепрезидент за продуктите на „Mozilla“).

  Той добави, че производителите LG, ZTE, Huawei и TCL са поели ангажимент за изграждането на устройствата.

  Платформата е изцяло написана на електронния език HTML5 за уеб програмиране. Според организацията, това ще направи устроиствата много по удобни и ще им даде предимство пред „Apple“ и „Android“. Това означава, че програмисти за нови телефонни приложения няма да трябва да се научат на нов език, което би трябвало да направи „Firefox OS“ много по-достъпна. „Apple“ и „Android“ имат поне 500,000 различни приложения за тяхните операционни системи.

  Ранните отзиви казват, че програмата все още има много бъгове.

  Тъй като „Apple“ и „Google“ в момента доминират пазара, много експерти и инвеститори търсят третата “голяма” операционна система, която може да проникне на пазара.

  Първите страни, които ще получат телефони „Firefox OS“ ще бъдат Бразилия, Колумбия, Унгария, Мексико, Полша, Испания, Венецуела, както и Сърбия и Чернагора.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.