24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 19 Март, 2013

  Нервна Европа заради критика на спасителния план за Кипър

  Нервни кипърци излязоха по улиците, за да протестират срещу решение на правителството което отприщи кутията на Пандора за европейската банкова система. Снимка: „Tomasz Huczek“

  Лидерите в Кипър и Брюксел и из целия континент, побързаха да потушат отрицателния ефект от взетото през уикенда решение на еврозоната, да принуди обикновените вложители в банките на Кипър да захранят част от нужния международен спасителен фонд за страната. Това захранване трябва да стане с еднократен налог на банковите спестявания.

  Вложителите в кипърските банки с баланси над € 100 000 ще трябва да платят еднократен данък в размер на 9,9% на своите спестявания. Клиенти под този праг ще платят данък на стойност 6,75%. Много граждани определиха решението като „кражба“.

  Банковата система в Кипър е на ръба в момента и спешно се нуждае от спасителни фондове от ЕС и МВФ за да предотврати масов срив на банките. Това е петата нация, сред 17-те членове на еврозоната, да потърси финансова помощ откакто кризата избухна преди три години.

  Голяма част от деня бе отдаден на трансгранични обвинения и нежеланието на никои да поеме отговорност за спорното решение, което според анализатори, може неумишлено да доведе до срив и дълготрайна банкова криза в Кипър, и евентуално в Италия и други закъсали страни от еврозоната. Те се опасяват, че решението  може да стартира масови изтегляния на спестявания от банките в южна европа от разтревожени клиенти.

  В началото на деня в понеделник, акциите на големите банки в Холандия, Испания и Франция спаднаха на фондовите пазари из цяла Европа. До края на деня, повечето индекси възвърна в отрицателна територия. Еврото падна спрямо долара и е фиксирано на 1,2957.

  Решението има и политически последствия в Кипър, като днес, парламента отложи гласуването на споразумението с един ден. Протестиращите в Никозия поискаха това споразумение да бъде изменено. Много кипърци са ядосани, че те трябва да плащат за грешките на банките, и за това, че те са единствената страна досега, която е принудена да финансира част на своя спасителен фонд, за разлика от Гърция, Ирландия, Португалия или Испания.

  Досега ЕЦБ заяви, че Кипър може да измени договора, но тя трябва да измисли начин да допринесе съгласената сума от уикенда.

  Икономистите осъдиха решението. Мнозина смятат, че то отключва кутията на Пандора за европейската банкова система. Те поставят под въпрос дали европейците ще продължат да се чувстват сигурни в системата, които може да използват спестяванията по такъв спорен начин. Решението бе критикувано и от Русия, тъй като до 40% от всички сметки в банките на Кипър принадлежат на руснаци.

  Всички банки и банкомати на острова ще останат затворени най-малко до четвъртък.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.