24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 9 Януари, 2013

  Mарсоходът “Opportunity” e на 9 години

  Opportunity, или „въсможност“ е американски марсоход от 2003г. Учевидно, то продължава да функционира 9 години по късно, надминавайки всички очаквания.

  На 25 януари, 2004 г., марсоходът “Opportunity” (или “въсможност”) парашутира на червената планета – увит в пашкул от ударопоглъщащи въздушни възглавници – и започна научните си експерименти. Оттогава, марсоходът събира безценни данни за нашата съседната планета.

  Но днес, историята на “Опертюнити” е пример за сила, упоритост, и… чист късмет.

  Марсоходът бе проектиран да кацне на Марс, да събере данни възможно най-бързо, и евентуално (предполагаха учените) да престане да функционира поради суровия климат на негостоприемната планета. След изпращане на данни обратно до Земята, учените са щяли да анализират малкият борй на нови данни за улики за геологично минало на Марс, както и за признаци на биологичен живот.

  Вместо това, роботът се приземи, събра всички свои данни – но никога не спря да работи. И не е спряло в продължение на девет години.

  За близо десетилетие, учените в НАСА непрекъснато изпращат по-нови и по-нови инструкций, и „Опертюнити“ бавно обикаля по повърхността на Марс, и ги изпълнява.

  Процесът е бавен. След като получи неговите си нови инструкции, марсохода пътува към новото местоназначение с максимална скорост от 0,17 к/ч – а често, даже и по-бавно. Ето защо, дори и след осем години в постоянно движение, “Опертюнити” е насабрал едва 22км. на километража си.

  Като се има предвид първоначалният си дизайн и ниските си очакванията, този малък робот е натрупал тонове от безценни и неочаквани данни. С всяка нова дестинация и всяка нова задача, роботът ни предоставя по-добро разбиране за вселената в която живеем.

  Проектиран да издържи минимум три месеца и не повече от една година, девет години по-късно “Опертюнити” е по-бавен, по-скърчащ и много, много по-мръсен, но въпреки това, още е на работа и активно разкрива тайните на Марс.

  За учените и инженерите по цял свят, „Опертюнити“ е доказателство за изобретателност и технологичните напредъци на миналия век – както и изненадващите възможности който науката може да достави.

  Но за всички останали, това е едно възхитително доказателство за човешкия дух и безкрайната жажда да разберем непознатото.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.