24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 12 Март, 2013

  Плевнелиев обяви служебно правителство

  Министерския Съвет, в София, България. Президентът, Росен Плевнелиев, представи днес служебения кабинет. Снимка: „President the of European Council“

  Плевнелиев: „От утре назначавам служебно правителство, разпускам парламента на 15 март и свиквам избори на 12 май.“. Президентът представи днес служебен кабинет, като Марин Райков ще бъде министър-председател и министър на външните работи.

  PlevnelievNovoPravHeader-Mar2013

  Служебният кабинет ще запази валутния борд и няма да позволи национализация, подчерта Г-н Райков.

  Г-н Райков гарантира, че предстоящите парламентарни избори ще се проведат честно и открито. Предсрочните избори са една от трите основни задачи, на които служебният кабинет ще се съсредоточи. Другите две задачи включват: осигуряване на приемственост във функционирането на институциите и внасянето на увереност в европейските и трансатлантическите партньори за ситуацията в България.

  „През последния месец по улици на нашите градове излязоха множество българи, които по ясен и недвусмислен начин показаха своето възмущение“”, подчерта Райков. „Нацията е суверен и нейният глас ще бъде чут“”, каза пpeмиерът. „Освен гласът на хилядите протестиращи, които са променили дневния ред на страната, трябва да се даде думата и на милионите – на “мълчаливото мнозинство“.

  Г-н Плевнелиев обесни, че „При избора се ръководих от няколко принципа. Всеки от министърите да е безспорен професионалист и да е изградил сам своята репутация на достоен човек. Никой от членовете на служебното правителство не е бил агент на бившата ДС. Сред тях има учени“. Той също добави, че новото правителството ще предприеме важни мерки в социалната сфера. Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, както е планирано, и ще се започне пълен одит и прозрачност, от А до Я, в енергетиката.

  Другата по-важна новина на деня беше, че Калин Христов ще води министерството на финансите.

  Важния пост отговаря за управлението на финансите на страната. Експерти казват, че много отговорен кадър е необходим за да се успокоят страховете в ЕС и за да се ограничи липсата на доверие в България.

  Ранната критика на новото правителство се фокусира върху липсата на нови лица.

  Въпреки че нито един от тях не е бил член в ДС, някой от тях, включитлено  г-н Райков, идват от политически семейства.

  Г-н Райков е роден във Вашингтон, САЩ. Бащата на Марин Райков, Райко Николов, е бил кариерен дипломат. През 1996 г. френското „Express Weekly“ публикува информация, според която през 1953 г. Райко Николов е успял да наеме френския политик Чарлз Херну като шпионин на тайните служби на бившия Съветски блок. Между 81г.-85г. Г-н Херну е служил като Министър на Отбвраната на френската република.

  Въпреки това, много хора подчертават, че г-н Райков е служил България в по-голямата част от последните 20 години, независимо от коя партия е била на власт. Това показва неговата гъвкавост и неговия професионализъм, твърдят привърженици.

  Служебния кабинет включва следния състав:

  Марин Райков – министър-председател и министър на външните работи.

  Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие.

  Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

  Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.

  Драгомир Йорданов, министър на правосъдието.

  Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните.

  Калин Христов, министър на финансите.

  Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

  Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката.

  Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.

  Петя Първанова, министър на вътрешните работи.

  Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта.

  Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство.

  Тодор Тагарев, министър на отбраната.

  Владимир Пенев, министър на културата.

  Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.

  Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма

   

  В изявление за пресата, президентът обяснява повече за законите които диктуват възможностите на експертния кабинет:

  Служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.

  Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание,  служебното правителство не може да взема държавни заеми.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.