11 Декември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 1 Март, 2013

  Изследване: Изменението на климата ни прави мързеливи

  Мързелив летен ден в Бруклин, Ню Йорк. Нови изследвания показват, че промените в климата ни прави по-малко склонни да работим. Снимка: „Листен Миси!“

  Ако последните няколко горещи лета сте се чувствали особено мързеливи и бавни, вие не сте сами. Според проучване, публикувано вчера в „Природа: Климачни Промени“, повишаването на темперетурите и влажността (зареди изменението на климата) вече е намалила работния ни капацитет с поне 10% в най-топлите месеци.

  Очаква се, това да се влоши през следващия век.

  Тази цифра може да нарасне до 20% до 2050 г. и 60% до 2200 година, като се имат предвид настоящите прогнози за изменението на климата – казват в списанието.

  Феноменът се обяснява с начина, по който човешкото тяло се справя с топлина. Обикновено, телата ни се справят с високите температури чрез изпотяване, но изпотяването е неефективна форма ни охлаждане, когато въздухът около нас е изключително влажен. А, точно това се очаква да стане като измененията на климата нарастват.

  Изследователският екип от Принстън, който стои зад изследването, стигна това заключение, чрез комбиниране на последните данни за глобалната температура и влажност през последните няколко десетилетия, и американските военни и индустриални данни за това колко много работа човек може да свърши съгласно с екологичната температура.

  Голяма част от намалената работоспособност ще се прояви в тропическите зони на планетата, като Индия е особено засегната. Но индустриализираните държави също ще бъдат засегнати, включително Южна Европа и южната част на САЩ. „Топлинения стрес във Ню Орлиънс (или  средиземноморските градове в Европа) ще запрелича на този в днешния Бахрейн.” – предупреждават учените.

  Разглеждайки тези нови данни, както и начина, по който проучването определя “работа” може да доведе до обезпокоително заключение: през 2100г., в някои места на планетата, дълъгите разходки на отркито може да се превърнат в нещо изключително трудно за някои хора. Икономическото въздействие по отношение на някои индустрии, като строителството и други области които разчитат на тежък ръчен труд на вън, са съвсем друг въпрос.

  Изменението на климата със сигурност ще донесе широка гама от неприятни последици, но влиянието на влажността върху работоспособността на хората може да е това, което влияе върху всекидневния ни живот най-много.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.