11 Декември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 2 Април, 2013

  Румънският премиер подкрепя спорни планове за франкинг

  Виктор Понта (в ценър) казва, че експлоатацията на шистовият газ ще намали зависимостта на вноса на природен газ от Русия. Снимка:„Kancelaria Premiera“

  Румънският премиер, Виктор Понта, потвърди подкрепата си за хидравличното разбиване, или франкинг, на шистови газови находища в страната.

  „Аз подкрепям проучването за шистов газ в Румъния, тъй като това ще даде тласък на местните енергийни ресурси и ще намали зависимостта ни на руските горива“, заяви премиерът в интервю по канал „Antena3“ в събота.

  Изявлението на Понта идва след като Румъния сложи край на мораториум върху проучването за шистов газ през декември, но той настоява, че може да отнеме до пет години, преди да се оцени потенциалния обем на шистовият газ. Той гарантира, че „всяко бъдещо изследване ще бъде проведено в съответствие с всички европейски стандарти за опазване на околната среда“.

  Използване на шистов газ в Румъния остава спорен въпрос, тъй като някой се опасяват, че фракингът може да замърси подземните води и да навреди на околната среда.

  Хидравличното разбиване включва инжектирането на вода, която се смесва с пясък и химикали в шисти при високи налягания. Това тревожи някои природозащитници.

  През последните месеци хиляди хора излязоха по улиците в протест срещу плановете на американската петролна компания „Шеврон“ да започне добив на шистов газ.

  Компанията ще започне предварително проучване в източна Румъния тази година. По-късно, тя може да разшири операциите си към югоизточния окръг, в добруджа и Констанца.

  „Шеврон“ се опита да успокои страховете, като казва, че тяхната технология е безопасна.

  Решението на г-н Понта е изненада, тъй като преди това, той и неговата партия се противопоставиха срещу хидравличното разбиване.

  През март 2011 г., а в опозиция, партията на Понта (Социалдемократическа партия), представи проектен закон в парламента, който трябваше да забрани експлоатацията на шистов газ чрез хидравлично разбиване.

  Той е променил мнението си след като той решава, че Румъния рискува да бъде забравен по отношение на енергията икономика, ако шистовия газ не е експлоатиран.

  Темата на шистовият газ остава силно противоречива по цял свят. Въпреки това, тя не е единствено обсъждана сред природозащитниците. Хидравличното разбиване представлява интересна тема и за мнозина политолози.

  В България, както и още няколко европейски държави, всякакво изследване на депозитите на шистов газ е забранено, поради загрижеността за околната среда и потенциалните политически последици.

  Но, някой от защитниците на технологията твърдят, че тя не е толкова опасна и, че тя може да помогне да се оформи нова световната геополитика.

  Те казват, че фракингът подкрепи енергиен бум в САЩ и части от Канада, а това ще намали зависимостта им на нефт от Близкия изток.

  Много хора в Европа се надяват, че подобен потенциален успех с шистовия газ на старият континент, може да оправдае и да възвести нови отношенията между Европа и Русия.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Един Коментар
  1. M says:

   Проучването на потенциала на всякакъв енергиен източник, за която и да е страна, е победа в бъдещето! Друг е въпросът в кой момент да се използува, ако разполагаме с някакъв потенциал!