24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 8 Януари, 2013

  Cамоубийствата нарастват зареди икономическата криза

  Изложба на Денис Мейтланд (24 г.) която се фокусира върху икномическите трудностите в Детройт. Той се изкачва по сгради и взима зовещи снимки, като гледа директно надолу. Снимка: Денис Мейтланд

  Кризи от различен вид

  Световната икономика попадна в застой през 2008 г. и оттогава – от Америка до Австралия – хората са изправени пред притеснителни последици.

  Но, рецесията в еврозоната, заедно с кредитната криза, са изострили ситуацията на стария континент най-много. Те кипът в продължение на пет години и са довели до рязко съкращение на безвъзмездната помощ от правителствата.

  Един от най-сериозните ефекти на финансовият хаос е тревожен скок на самоубийствата в най-обременените страни Гърция, Ирландия и Италия. Италянската статистика показва, че от 2009 г. и 2010 г., около 500 собственици на малки и средни бизнеси са отнли живота си.

  Много от жертвите са оставили бележки, че те вече не могат да се справят със замразени банкови заеми, закъснелите плащания на клиенти, и нарастващите данъци.

  В началото на 2012, италианската република дължеше повече от $ 90 млрд. на предприемачи из цялата страна. Някои чакаат да им се плати, вече три години.

  Главата на италианската асоциация за малък бизнес, Джузепе Бортулуси, казва, че строгите правитлствени мерки и икономии, наложени от Европейския съюз, създават опасен климат за предприемачите.

  „Много хора виждат самоубийството като акт на бунт“, казва той – „…против една глуха и нечувствителна система, която не успява да се съобрази със сериозността на ситуацията.“

  Спад в малкия бизнес, навсякаде

  Статистиката показва че на средно, през 2011г. 31 компании са закривали всеки ден в Италия. Повечето от тях са малки и средни компании, които представляват най-голямата част на италианската икономика.

  В Ирландия, която все още се възстановяват от срива в пазара на недвижимите имоти, процентът на самоубийства също се е увеличил. Държавни статистически данни показват, че мнозинството от жертвите са мъже, със средна възраст на 36г..

  През януари тази година, доклад от Обединеното кралство показва, че сплашване от колекторите на дълг тласкат британците към самоубиство. „Сред мъжете на възраст между 45 и 59 години, процентът на самоубийствата се е увеличил значително между 2007 г. и 2011 г. до 22,2 смъртни случая на 100 000 души“, добавя доклада.

  Гърция, която е в петата си година на рецесия и строги икономии, 30% от населението вече живее под приемлив стандарт. И там, самоубийствата се покачват.

  Най-драматичен случай беше, когато 77-годишният пенсиониран фармацевт, Димитрис Христоулъс, се застреля пред парламента в Атина, в началото на миналата годината. Той е оставил бележка, казвайки че, той не иска да има живот кадето трябва да рови из кофите за боклук за да може да се нахрани.

  Опасения за зараза

  Органи в целия свят са притеснени, че тази тенденция ще се разпространи ако световната икономика не се подобри. Има и опасения от нарастващата реакция срещу аскетичността нужна да стабилизира европейската валута, както и правителствените бюджети.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.