24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 6 Март, 2013

  Напрежение на Корейския полуостров, след нови изказвания

  Един войник е във внимание в зоната за съвместна сигурност и демилитаризираната зона в Корея, април 2009.Снимка: „USAGYongsan“

  Южнокорейските воененни сили предупредиха, че ако те са провокирани от Северна Корея, те ще ударят “централното ръководство” на Севера. Предупреждението дойде ден след като Северна Корея заплаши, че ще нападне САЩ или Южна Корея с “по-леки и по-малки ядрени оръжия”.

  Този изблик е провокиран от разглеждането на строги нови санкции за Пхенян от Съвета за сигурност на ООН, като наказание за ядреният тест през Февруари. Санкциите се подкрепят дори от Китай, най-големият поддръжник на КНДР.

  Северна Корея заяви в изявление във вторник, че ще сложи край на сегашното примирие на 11 март, заради санкциите на ООН и нови военни маневри в Южна Корея.

  Двете Кореи технически са все още във война, тъй като те никога не са подписали мирен договор. Настоящото примирие е подписано през 27 юли 1953, което ефективно сложи край на Корейската война.

  Генерал Ким Йонг-хун обеща „решителни репресивни мерки“, ако и един живот в Южна Корея е бил застрашен. Генерал Ким, който е генерален директор на операциите на началник-щабовете, каза, че такива мерки ще са насочени към “произход на провокация” и командващите сили на Северна Корея.

  Напрежението е високо на Корейския полуостров след третия ядрен опит на Северна Корея на 12 февруари.

  Във вторник САЩ внесе нова резолюция на ООН – договорена с Китай – за нови санкции, които ще са насочени към дипломатите на севера и валутните преводи на държавата, в отговор на ядрения тест. Резолюцията се очаква да бъде официално прието по-късно тази седмица.

  Санкциите дойдоха часове след изявлението на Северна Корея . Тревожното изявлението казва, че северът “ще започне хирургически удари по всяко време и на всяка цел, без да бъде ограничена от примирието съгласие”. Експертите отдават изявлението на военната команда на КНДР.

  Не за пръв път Северна Корея е използвал този вид заплаха, казват световните медии.

  Но познатата риторика идва в особено деликатен момент в Тихия океан.

  Ядреният тест през февруари е първият по рода си под ръководството на новия лидер Ким Чен-ун, който пое лидерството след смъртта на баща си Ким Чен-ир през декември 2011 г..

  Северна Корея заяви, че са били тествали “миниатюрно” устройство. Това увеличава опасенията, че Пхенян е близо до изграждането на бойна глава, която е достатъчно малка, за да се използва в ракета.

  Тази новина дойде седмица след като Пхенян успешно използва ракета, за да изпрати сателит в космоса. Изстрелването беше осъдено от ООН като забранен за КНДР, тест на ракетни технологии.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.