11 Декември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 23 Февруари, 2013

  Ползата от спортуване на открито

  Бегачи в парк „Александра“ в Манчестър, Великобритания. Научни изследвания показват, че упражняването на открито е по-здравословно. Снимка: „Алекс Попервил“

  Много спортисти смятат, че фитнес центъра е оптималното място за упражнения, защото спортните зали са  удобни, надеждни (и, в повечето случаи, имат климатик за лятото и парно за зимата), но модерната наука оспорва това заключение. Нови изследвания показват, че упражняването на открито е по-здравословно и осигурява увеличаване на интензивността на физическите упражнения.

  Като цяло, упражненията на открито имат тенденцията да бъдат по-напрегнати и по-интензивни спрямо вътрешната версия. Самата походка е различна, когато се ходи или тича на открито защото навън, хората си огъват глезените много повече. В проучвания които сравняват бегачи навън и бегачи в затворено помещение на бягаща пътека, учените забелязват, че спортистите които са тичали на бегачка, са похарчили по-малко енергия за същия период от време. Пречината за това е липсата на въздушно съпротивление и неуловимите промени на терена.

  Същото е доказано и при колоезденето на открито, където съпротивлението на вятъра може да доведе до много по-големи енергийни нужди, отколкото при подобни разстояния на велоергометър. Това означава, че ако имате ограничено свободно време и искате да изгорите толкова калории, колкото е възможно, трябва да излезете на вън, вместо да отидете в фитнес център.

  Но изглежда, че има други, по-неизразими предимства за упражняването на отркито. В редица от съвременните изследвания, доброволци са били помолени да направят две разходки по еднакъв размер от време и разстояние – една вътре (обикновено на бегачка или свободна пистата) и втора, на открито. В почти всички проучвания, доброволците са били много по-доволни от разходката навън. Експертите забелязват значително по-високи мерки за жизненост, ентусиазъм, радост и самочувствие при следните психологически тестове, както и по-ниско напрежение, депресия и умора, от разходкита на отркито.

  Други изследвания показват, че хората, които спортуват на открито, спортуват за по-дълго. Трудно е да се установи обективността на подобни резултати, но въпреки това, учените предполагат, че природата предоставя “по-интригуваща” среда, която поддържа спортистите по-ангажирани. За това, те тичат и за по-дълго време.

  Едва ли е възможно винаги да се тича навън, но, следващия път когато времето е хубаво, опитайте се да потичате на открито. Всички тези изследвания показват, че очевидно тялото ви ще го оцени.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.