24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 26 Март, 2013

  Европейският съюз подкрепя присъединяването на Хърватия през юли

  Хърватският президент Иво Йосипович, и хърватският премиер Ядранка Косор, подписват договора за присъединяване на Хърватия, в Брюксел, 9 декември 2011 г. Снимка: „ (c) Ccouncil of the European Union“

  Европейската комисия е дала окончателното си одобрение и Хърватия може да се присъедини към ЕС на 1 юли. Така, бившата юугославска република ще стане 28-та държава-членка на съюза.

  Присъединяването на Хърватия може да продължи напред, след като всички 27 държави-членки са ратифицирали споразумението. До днес, 19 държави-членки вече са направили това. България ратифицира присъединяването през миналата година и беше третата страна да направи това след Словакия и Унгария.

  Хърватия се очаква да стане първата страна която ще се присъедини, откакто България и Румъния станаха членки през 2007 г.. Тя прекара 10 години в преговори за да гарантира нейното влизане в ЕС.

  „Ние сме уверени, че Хърватия ще бъде готова да се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 г.“, каза европейският комисар по разширяването, Щефан Фюле, след разговори в столицата, Загреб, във вторник.

  „Членството в ЕС е допълнителен стимул за страната да продължи с реформите. Очаква се Хърватия да продължи да развива своя опит в областта на върховенството на закона, по-специално в борбата срещу корупцията“, добавя Г-н Фюле.

  Доклад на Комисията за наблюдение, заяви, че Хърватия трябва да предприеме по-нататъшни действия за да се справи с организираната престъпност и корупцията.

  В борбата срещу организираната престъпност „нивото на присъдите остава ниско“, добавят експертите. Комисията изразява „съжаление“, че в повечето случаи на корупция, „много често се произнасят присъди с отложено изпълнение“.

  Комисията също така подчерта, че  областите на съдебните и човешките права изискват допълнителна работа преди да отговарят на европейските стандарти.

  Сътрудничеството на Хърватия с Трибунала на ООН за военни престъпления в Хага, е под строга проверка.

  Докладът приветства съдебното решение през януари, за отпускане на компенсации на децата на сърби, убити в селото Вариводе, по време на войната в бивша Югославия през 1990 г.. Решението в Книн “за първи път се отнася за дългогодишното недоволство [в региона]”, пише в доклада.

  Досега, най-големият проблем на присъединяването на Хърватия беше войната през 90-те години. Правата на малцинствата продължават да предизвикват известни опасения.

  Въпреки това, след като републиката се присъедни, тя ще стане втората страна от бивша Югославия, която ще членува в ЕС, след Словения. Нейното присъединяване се разглежда като пример за бъдещата интеграция на Балканите, специално на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.