24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 26 Януари, 2013

  Неща, които не сте знаели за ИКЕА (IKEA)

  Бо–Клок, е проект между "ИКЕА" и "Сканска" които произвежда модулни къщи. Днес хора от скандинавия и великобритания имат удобството да влезът в ИКЕА и буквално да си купят цяла къща.

  След официалното отваряне на ИКЕА, по-мианалият септември, Софиянци хукнаха към околовръсното за да хвърлят едно око на модерната естетика която направи ИКЕА една от най-признатите марки в света. Също така, всички искаха да се уверят дали пресилените реклами, слухове, и (едва ли не) легенди са истина, или продукт на внимателно проектирана реклама. Сега, две години по-късно, след като еуфорията е утихнала, ние решихме да ви запознем със нова порция от любопитни факти за шведският гигант.

  1. Всъщност, ИКЕА (IKEA) е акроним. Докато повечето хора предполагат че, името на компанията е шведска дума или творческа измимишльотина (като Кока-Кола) то всъщност е акроним създаден от основателят и, Ингвар Кампард. Името идва като събереш първите букви от личното и фамилното му име, както и първите букви от фермата и градът кадето той е пораснъл:  Ингвар Кампард, Елмтаръйд ферма, град Агъунаръйд. Ако, като нас, се затруднихте да прочетете последните няколко (шведски) думи, значи разбирате защо точно компанията е решила да използва това популярно съкращениеИКЕА.
  2. Магазинът е създаден от бивш фашистски симпатизантИнгвар Кампард е бил член на политическото движение “Ново Шведско Движение” известно с фашистките си склонности. Той е бил член до поне 1945г, и се е занимавал с набирането на средства и членове. В същият период, в 1943г. (на едва седемнайсет години) той основава и самата компания която, десетилетия по-късно го превръща в един от най богатите хора на света. Въпреки съмнителните обстоятелства, г-н Кампард се е извинил за неговите действия в последствие, на скандал от 94та година. Той нарича този период от младежките му години като “най-голямата грешка в моя живот.”
  3. Те продават цели къщи. Всички знем, че в ИКЕА може да се оборудваме с всичко нужно за нашият дом. От вилици до 2-метрови плакати, и от индустриален висящ лампион до осветен спален гардероб, ИКЕА е мястото кадето талашит и алуминий отиват, за да процъвтят. Но, за нас беше много изненадващо откритие че, компанията продава и цели къщи. “BO-KLOK” е името на проект (открит през 1996г.) между ИКЕА и Сканска който доставя модулни къщи. ИКЕА се гордее от чистият дизаин и ефикасното използване на  жизнено пространство, но най-много от евтините цени които те могат да предлагат за тях. За сега само клиенти от скандинавия и великобритания имат този лукс: да влезеш в магазин на ИКЕА и буквално да си купиш къща (заедно с нова колекция от пухкави възглавници, разбира се).
  4. Де факто, ИКЕА е благотворителна организация. Окей, не баш, ама… ИКЕА е известна със нейната твърде сложната и непроследимата структура на собственост. Въпреки супер патриотични увертюри към шведските си корени, ИКЕА е собственост на “INGKA” Холдинг, холандска компания. Тя пък обаче, е собственост на организация с нестопанска цел и освободена от данаци – фондация “Stichting Ingka”. Тази пък фондация подлежи на пълен контрол от г-н Кампард, (както и жена му и техният адвокат). За добавена доза сложност, интелектуалните права (включително и правата за франчайзинг) са собственост на напълно отделна холандска компания: “Inter IKEA Systems”. Точните собственици на тази компания не се знаят, но тази компания има връзки с различни фондации, организации, както и компании. Специялисти от списание “Економистът” сa “почти сигорни” че, една от свързаните фондации е контролирана от г-н Кампард. Независимо че, всичко това е напълно легално, и в ред със закона. Но, по цял свят, за всеки студент по право, това е отличем пример за един хитър начин да намалиш данъчните си задължения.
  5. Магазинът е отлично място да пазаруваш с малките си деца. Ходене по пазар с малко дете е един от кошмарите които всяко семейство изпитва. За щастие, ИКЕА е запозната с това и има решение. Småland, е “детски кът” в всеки магазин, където родители могат да оставят децата си да играят, докато те пазаруват. Името означава “земя на малките” на шведски, и междовременно е името и на южна шведската област където г-н Кампард е роден.
  6. Те имат уникален начин за именуване на продуктите си. За всеки един стъпил в ИКЕА, има поне толкова въпроси свързани със странните имена на тяхните продукти. “SKÄRPT”, “KLIPPAN”, и “KARLSTAD” са три от по-лесно произнясащи се думи. Оказва се че, Ингвар Кампард страдъл от дислексия, и е искал да избегне да използва цифри. В последствие, всеки тип продукт носи име от различен скандинавски произход. Градински мебели носят имена на различни шведски острови, а децки продукти носят имена на животни и птици (и т.н.). Тази система не е перфектна и понякога води до конфликт. Датски изследовател е обвинил ИКЕА че, тя именува евтини черги и килими с датски имена, а скъпи мебели с шведски (двете страни са били членове на една държава през сравнителна част от тяхната история).

  След близо седемдесет години в бизнеса, ИКЕА има предостатачно история да задоволи нейните фенове (както и критици). Също така тя може и да шокира всеки като разбере че, компанията е толкова популярна че, продава стока на стойност 24 милд. евро, всяка година. Но можеби, найшокиращо е една известна преценка че, всяко десето дете родено в Европа, е било създадено на леглоот ИКЕА

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Един Коментар
  1. име says:

   “бифш” (rofl)