11 Декември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 29 Май, 2013

  Туристически инцидент в Египет подчертава китайската неувереност, несигурност

  Китай е най-бързо растящият източник на чуждестранните туристи в света за последните 10 години: от 10 милиона в 2000, до 83 милиона туристи през 2012 година. Снимка: "каймосхузбанд"

  Един китайски тийнейджър, който обезобрази древен храм в Египет с графити, попадна под огъня у дома, където неговият вандализъм провокира публичен дебат за това, как да се култивира добър имидж в чужбина от ново заможните китайски туристи.

  Експерти казват, че силната реакция срещу тийнейджърът и семейството му в родината му, е демонстративно на основния комплекс на Китай: необходимостта да се преодолее чувството за малоценност, която Китай изпитва след унизителният за тях 20-ти век. Мнозина смятат, че Китай трябва да направи повече, за да се създаде по-добър имидж в чужбина.

  Инцидентът от тази седмица в Египет е дошъл да символизират тези чувства.

  Тийнейджър е надраскал на китайски “Динг Жинхоу е бил тук” върху йероглифите на стената на храма в древния град Луксор, но този инцидент нашумя когато друг китайски турист е публикувал снимка на това в интернет с коментара: “Най-тъжният ми момент в Египет. Засрамих се и не успях да покаже лицето си.”

  Снимката бързо привлече вниманието на китайската общественост и привлече хиляди коментари. Много разкритикуваха случилото се като срам за страната.

  “Защо има толкова много граждани, които пътуват в чужбина и ни унижават? Колко поколения ще отнеме да се промени този вид поведение?” пише Шуан Кежионг, виден журналист на “Телевизия Шанхай” на своя блог.

  Чувството беше повторено от говорител на управляващата комунистическа партия в вестникът “Народния ежедневник”, както и много други видни публикации.

  Наскоро семейството на Динг Жинхоу се извини за инцидента, но за много хора това е без значение. Щетите са нанесени.

  Миналата година, Китай надмина Германия за да стане държавата на която гражданите харчат най-много пари в чуждестранните си ваканции. Китайските туристи са похарчили рекордните $102,0 милиарда миналата година, посочват данни от ООН.

  Но китайските туристи, много от които пътуват с организирани турове, често са критикувани от хотелиери и приемащите домакини за “грубото и неваспитъното им поведение”. По-рано този месец, дори вицепремиерът Уанг Йанг призова китайските туристи да “бъдат по-внимателни и възпитани [в чужбина]”, по време на приемането на нов закона за туризма.

  “Те са шумни в обществени места, издълбават или изписват имената си на живописни места, пресичат улиците на червен светофар, плюят, и правят други нецивилизовани неща” е цитиран да казва Г-н Уанг. Той, добавя, че “Това е вредно за имиджа на китайският народ и оставя лошо впечатление.”

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.