24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 6 Март, 2013

  Уго Чавес почина на 58г. от рак

  Президентът на Венецуела, Уго Чавес, почина на 58г. от рак, обяви заместник-президентът му. Г-н Чавес не се беше появил в публика откогато той се върна от лечение в Куба. Снимка: „Prensa Presidencial“

  Президентът на Венецуела, Уго Чавес, е починал от рак, съобщи вицепрезидентът, Николас Мадуро, цитиран от Би Би Си, АП и Ройтерс.

  Г-н Чавес не бе виждан публично откакто той се върна във Венецуела миналия месец, след лечение в Хавана, Куба.

  Емоционален Николас Мадуро направи изявлението във вторник вечерта, заобиколен от водещи венецуелски политици и военни лидери.

  По-рано в деня Г-н Мадуро каза, че 58-годишният венецуелски лидер имаше нова, тежка респираторна инфекция и е настъпил в „най-трудните си часове“.

  Той беше смятан за един от най-видимите, и противоречиви лидери в Латинска Америка. Той е бил бивш военен парашутист, и първо спечели президентските избори през 1998 г., а, най-наскоро спечели още шест години президентски мандат през октомври 2012 г..

  През май миналата година той заяви, че се е възстановил от неуточнена форма на рак, след подлагане на операция и химиотерапия през 2011 г. и още една операция през февруари 2012.

  Въпреки това, през декември 2012 година, той обяви, че се нуждаят от допълнителна операция в Куба, и нарече заместник-президентът, Николас Мадуро, като предпочитан негов наследник, ако възникне нуждата.

  Г-н Чавес се върна във Венецуела през февруари.

  Венецуела продължава да намеква, че ракът на Г-н Чавес беше по някакъв начин причинен от „враговете“ на Венецуела. САЩ категорично отрече такова нещо, и нарече обвинението „абсурдно“.

  Южна Америка е в траур.

  Въпреки, че не беше харесван от всички в Южна Америка, все пак, той беше дълбоко уважаван от много.

  В Аржентина, президентът Кристина Фернандес де Кирхнер прекрати всички неини дейности след обявата на неговата смърт.

  В Перу, конгресът проведе една минута мълчание в негова чест. Президентът на Боливия, Ево Моралес, заяви, че тръгва веднага за Каракас.

  Правителствата на Чили и Еквадор също изказаха съболезнование с телеграми до Венецуела.

  Анализаторите казват, че смъртта на г-н Чавес може да промени политическото равновесие в Латинска Америка, като това ще нанесе удар на левите държави, за полза на по-центристките страни.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.