24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 20 Март, 2013

  Непотвърдени репортажи за употребата на химически оръжия в Сирия

  Алепо, Сирия. До сега, войната е центрирана около Алепо, най-големият град в Сирия. Днес има непотвърдени репортажи за употребата на химически оръжия в северна Сирия. Снимка: „varunshiv“

  Сирийската съпротива и правителството се обвиниха взаимно за употребата на химически оръжия в страната. Има непотвърдени репортажи за най-малко 25 души които са загинали във връзка с използването на тези опасни оръжия.

  Сирийски министър заяви, че това е „опасна ескалация“ и „първия акт“ на новият политически орган на сирийската съпротива която вчера обяви своят нов лидер.

  Въпреки това, САЩ и контролен орган за химически оръжия казаха, че за сега, те нямат точни доказателства за такова нещо, но разледват случаят.

  И двете страни твърдят, че нападението е станало в региона „Хан ал-Асал“, на север от големият град, Алепо.

  Известно е, че правителството на Сирия има химически оръжия на свое разположение, и това е нещо, което до сега притесняваше международната общност откакто войната избухна преди две години.

  Новината, ако е потвърдена, показва драстично увеличение на насилието и напрежението във войната.

  Употребата на оръжия за масови разрушения, като химическите оръжия, до сега бе описано като стъпка, която преминава „червента линия“ наложена от американското правителство.

  Днешния случай може да доведе до по-голямо въвличане на САЩ и ЕС във войната.

  Русия, която е близък съюзник на сирийския президент Башар ал-Асад заяви, че е „много сериозно обезпокоена от факта, че [такива оръжия] може да попаднат в ръцете на бунтовниците“.

  Министърът на информацията на Сирия Омран Ал Зоаби заяви, че Турция и Катар, които подкрепят въстанието в Сирия, носят „юридическа, морална и политическа отговорност“ за нападението, съобщава държавната телевизия.

  Турският премиер, Реджеп Тайип Ердоган, категорично отрече всякакви връзки с употребата на химическо оръжие.

  „Турция никога не е използвала химически оръжия и ние не разполагат с химически оръжия в нашия каталог. Само [правителството на Асад] може да спечели от такова нещо“ цитират турските медии.

  Около 70 000 души са били убити и един милион са избягали от Сирия, откакто започна въстанието срещу диктатурата на президента Асад преди две години.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.