24 Ноември, 2017

Реклама
 • Фото Журнал
 • Лайф
 • Списание
 • Здраве и Храна
 • Забави и Пътешествия
 • Критика
 • Мода
 • Публикувано: 24 Март, 2013

  Ши: Връзката между Русия и Китай е гаранция за световния мир

  Ши Джинпинг през 2011 година. Тази седмица той отиде в Москва на официално посещение. Снимка: „International Monetary Fund“

  Ши Джинпинг заяви, че приятелството между Китай и Русия гарантира „стратегическия баланс и мир“ в света. Изказването идва на втория ден от официалното му посещение в Москва.

  Г-н Ши вече се е срещнал с президента Владимир Путин и описа руския лидер като „добър приятел“.

  В Петък, руската държавна енергийна компания „Роснефт“ се съгласи да утрои доставките на петрол за Китай в замяна на заем от 2 млрд. долара.

  Също така, те се споразумяха за създаването на газопровод между двете страни, но анализаторите казват, че това са само предварителни договори.

  Русия е една от най-големите световни производители на енергия, а Китай е най-големият потребител на енергия в света.

  Двустранната им търговия достигна рекордните 88млрд. долара миналата година, но това е нищо сравнение с търговията на Китай с ЕС или САЩ.

  През последните години двете страни имат тясно хармонизирани мнения по глобални политически въпроси.

  Заедно, те са наложили вето на опитите на другите членове на Съвета за сигурност на ООН, да разрешат по-решителни действия срещу правителството на Сирия и са до голяма степен, в съгласие във връзка с ядрената програма на Северна Корея.

  Г-н Ши каза пред студенти в Московския държавен институт за международни отношения, че Китай ще продължи да се противопоставя на чуждестранната намесата във вътрешните работи на другите страни.

  „Ние трябва да уважаваме правото на всяка страна в света, самостоятелно да избере своя път на развитие“, казва той. „Силните китайско-руски връзки не само отговарят на нашите интереси, но служат като важна и надеждна гаранция за международнен стратегически баланс и мир.“

  По време на Студената война двете страни бяха сериозни съперници, въпреки че и двете страни бяха номинално „комунистически“.

  Но, и двете страни бяха пълни с похвали за една друга, по време на посещението на г-н Ши. „Вече можем да кажем, че това е историческо посещение с положителни резултати“, каза Путин.

  Г-н Ши бе потвърден като президент на Китай миналата седмица. Той пристигна в Москва и слезе от самолета с неговата съпруга, която е известна певица в Китай. Експертите казват, че двойката са много по-харизматични от своите предшественици и те са новото лице на Китайската народна република.

  от:

  Софийски-Вести
  Софийски Вести
  
  Добавете Коментар:

  Няма Коментaри... за сега.